21 april, 2019 hedvig 0Comment

När man gör kort, papperslayouter och tavlor är det lätt att man begränsar sig till de material och verktyg som tillverkarna säger att man ska ha, antingen det är syrafritt papper, speciella stämpeldynor, pappersknivar eller akrylfärger. Men att våga vara lite galen och släppa loss sin kreativitet kan leda till att man utvecklas inom skapandet. För scrapbooking är i dag så mycket mer än att skapa fotoalbum. Släpp tanken på vad som är pysselmaterial och prova något av det här:

 

Måla med nagellack

Du målar naglarna med nagellack och du målar husväggen med väggfärg . Men måste det vara så? Nej, när du leker kan du göra precis som du vill. Att dekorera kort eller måla tavlor med nagellack är riktigt roligt och ger ett annorlunda resultat med en spännande finish. Utgå gärna från ett enfärgad stadigt papper och välj ett nagellack i en kontrastfärg. Skruva av locket och lägg det åt sidan. Istället för att använda den inbyggda penseln väljer du en lite tunnare pensel. Att måla med nagellack är lite annorlunda jämfört med att måla med vanliga färger. Prova att göra enkla former, som prickar, och skapa lätt upphöjda mönster med dem. Du kan också använda nagellack för att få till skimrande detaljer på ett kort, om du väljer ett genomskinligt nagellack med pärlemorskimmer eller glittereffekt.

Vad är en pensel?

När vi nu pratar om att måla, vad är egentligen en pensel? Måste du ha den där hobbypenseln från scrapbookingbutiken eller konstnärspenseln från specialaffären? Nej, en riktig konstnär låter sig inte begränsas av redskapet. Att måla med fingrarna är kanske kladdig, men du får en helt annan fingertoppskänsla för din målning än när du målar med pensel. I badrummet finns det roliga saker att måla med: mascaraborstar, tandborstar, mellanrumsborstar, tandpetare (men hoppa över toaborsten, tack). I köket hittar du också kul grejer du kan skapa mönster i ännu blöt färg med. Till exempel kan du lägga ett tjockt lager akrylfärg på en målarduk och skrapa ut färgen med hjälp av ett kreditkort (eller något lika stadigt men mindre värdefullt). Sedan gör du avtryck i färgen med en gaffel som du alternerande trycker från höger sida och nerifrån och på så sätt skapar ett rutmönster. En visp ger också den annorlunda avtryck i färgen. Prova att doppa ett par ätpinnar i en annan färg och dra dem i ett sicksackmönster över duken. Knipsa sedan av ett blad från en krukväxt, måla undersidan (som ofta har mer utstickande nerver) i ytterligare en färg och stämpla försiktigt den på tavelduken.

Som du märker är det roligt att leka med det du hittar i badrummet och i köket. Att skapa konst och att vara kreativ behöver inte betyda att man köper dyrt material. Faktiskt kan man skapa fina motiv genom att måla med kallnat kaffe på gamla kopieringspapper.