9 februari, 2019 hedvig 0Comment

Album och kort dekoreras ofta med fotografier, bilder, färger och stickers. Text används ofta mer informativt, till exempel för att berätta vad en bild föreställer eller för att önska någon grattis på födelsedagen. Men texten kan också den bli ett designelement.

Om du gör ett album med släktens historia är det fint att klistra in ett brev, antingen ett brev du själv har fått eller brev som finns kvar efter avlidna släktingar. Om du är rädd om originalbrevet kan du alltid ta en kopia. Ett fint sätt att presentera brevet i albumet är att limma fast ett kuvert på en albumsida och låta brevet ligga i kuvertet så att man kan ta ur det och läsa. Låt gärna ett fotografi av brevskrivaren sitta i närheten av brevet.

Riktigt tjusigt blir det om du gör rubriker i brusch lettering-teknik med omväxlande breda och tunna penseldrag. Brusch lettering kräver lite träning innan du behärskar tekniken, men när du gör det blir det riktigt snyggt. Det finns många filmer på nätet som visar steg för steg hur du gör. Börja med att öva på ett vanligt papper innan du skriver i albumet. Det går tyvärr inte att göra brusch lettering med en vanlig penna utan du behöver en speciell penna för ändamålet. Den är som ett mellanting mellan pensel och tuschpenna. Ett budgetalternativ är att skriva med en pensel och vanliga vattenfärger eller akvarellfärger. Till det behöver du en pensel med lite stuns i.

Ord kan bilda dekorativa fält eller element, till exempel om du i en kvadrat eller annan form skriver samma ord eller namn om och om igen. Det fungerar då på samma sätt som ett dekorativt papper hade gjort. Till det kan du använda en vanliga penna du tycker är skön att skriva med. Varför inte välja mellan olika pennor med ditt eget tryck när du skriver i ditt album?

Med hjälp av text kan du också berätta en historia som lyfter bilderna. Du behöver inte ha gått en

författarskola för att skriva en bra berättelse. Det viktigaste är att det är dina ord och att du får fram det du vill. Kanske vill du berätta om det som hände runt omkring när fotot togs, förklara vad som händer på fotografiet eller komplettera bilderna genom att berätta om det som inte syns i bild. Om du har varit på ett bröllop och vill göra ett album till brudparet vill du nog berätta om dagen, men det kan också vara fint att skriva namnet på alla gästerna eller i ord dokumentera vilken mat de bjöd på eller vilken musik som spelades i kyrkan.

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, men en bild och ord tillsammans kan ge en ännu bättre bild av ett tillfälle man vill minnas.