14 oktober, 2019 hedvig 0Comment

En hobby som få pratar om, men som är otroligt rolig, är att skapa kort eller böcker med hjälp av scrapbooking. Scrapbooking är en teknik som gå rut på att klippa, klistra, skära och addera detaljer och dekorationer för att skapa precis vad du vill. Utbudet av material att använda sig av är dock överväldigande och är man nybörjare kan man därför behöva lite råd och tips för att komma igång så bra som möjligt.

Hur tråkigt det än låter så kan begränsningar vara det absolut bästa sättet för nybörjaren att komma igång med scrapbooking. Orsaken till att man ska begränsa sig är helt enkelt för att det finns så många olika typer av saker, tekniker och material att använda sig av. Det är lätt att man kan få en ordentlig beslutsångest om man försöker ge sig på alldeles för många tekniker på en och samma gång. Det kan också bli så att man köper för mycket material, som sedan inte kommer till användning. Vårt bästa tips till nybörjaren är att se till så att man väljer ut några få tekniker att lära sig till att börja med och när man har greppat dessa kan man ta sig an fler.

 

Materialet att börja med

Vilket material är då viktigast att ha när man ska börja med scrapbooking? Eftersom scrapbooking går ut mycket på att använda sig av olika papper är det naturligtvis bra att införskaffa sig det. Välj papper av hårdare slag och i olika färger, med mönster eller vad helst som passar ditt ändamål. Pappret är i de flesta fall grunden, så se till att det är av bra kvalitet.

Utöver papper kommer du också behöva följande:

  • Dekorationer så som pärlor, klistermärken, kulor, blingstenar eller vad helst som du vill använda dig av.
  • Stämplar i olika mönster och former samt stämpeldynor.
  • Sax, skärare och ett bra lim utan syra (extra viktigt om du ska använda dig av fotografier).

Vissa projekt kräver otroligt mycket verktyg, t.ex. när du ska göra en renovering i hemmet. Du kan behöva använda dig av trallvirke, hammare, såg och spikar. När du gör scrapbooking så krävs inte alls lika mycket pyssel. Du kan i lugn och ro sätta dig ner i soffan, vid matbordet eller vid skrivbordet om du har tillgång till ett sådant. Eftersom du troligtvis kommer behöva sprida ut dig mycket är det bra om du har en större arbetsyta. Se även till att arbetsytan är plan för att minimera risken för att din skapelse inte blir som du tänkt dig.

Med scrapbooking finns det inget annat än materialet som du ska begränsa. Här kan du skapa precis vad som helst och ge bort i present eller använda själv. Skapa ett härligt fotoalbum, en gästbok eller varför inte dina egna inbjudningskort till bröllopet?