4 februari, 2020 hedvig 0Comment

Att arbeta med sina händer kan ha större inverkan på psyket än man kan tro. En del människor som har svårt för att prata eller folk som har svårt att sätta ord på sina egna känslor, kan istället använda sin kreativitet för att lära känna sig själva. Barn som ännu inte kan pratat ut som oss vuxna kan ofta analyseras genom teckningar, collage och målningar. Prova en annorlunda terapimetod som innefattar scrapbooking och DIY-projekt. Kanske det som ligger bakom kan vara hemligheten till varför du agerar på sättet du gör.

Lekfulla terapimetoder lättar på trycket

När man blir satt i en soffa och blir tvingad att prata kan en känslig person lätt få tunghäfta. Dels kan det vara obehagligt att öppna sig för en vilt främmande person framför en och dels kanske man själv inte vet hur man gör. Då finns det andra terapimetoder att ta till. Scrapbooka eller ta till bildterapi istället. Att få utlopp för sina känslor genom konst och kreativt handlande gör att du kan upptäcka ditt inre i egen takt, på eget sätt.

Om du inte vill göra bildterapi eller liknande hos en terapeut kan du pröva hemma. Ta en stund varje vecka eller när du känner för det, och arbeta med ett stort collage där du verkligen kan ta ut svängarna. Det spelar ingen roll om collaget blir vackert eller fult i andras ögon. Det här är ditt sätt att bearbeta dina känslor och möjligtvis säga någonting med andra metoder än ord.

Hitta material till terapistunderna

Även om du gör bildterapi eller terapi med kreativt utförande kan du även öva själv hemma med samma metod. Köp hem alla möjliga konstmaterial och tillbehör och lek för fullt hemma. Börja med stora canvas eller vita dukar, köp hem färger av olika slag, penslar, kritor, lim. Behövs det tejpas, så skaffa tejp med tryck för att fästa samman olika pappersbitar och måla innan eller efter. Det är du själv som väljer medium. Du kan hitta material både ute i naturen, i konstnärsbutiker eller i vanliga stormarknader. Tänj på gränserna och sätt inga regler. Det är du som är boss!

Skaparflow

För att hitta det där skaparflowet som många vanliga konstnärer strävar efter, är det viktigt att du känner dig i rätt stämning. Först då kan du få den kreativa sinnesron för att verkligen åstadkomma något mästerverk som talar till dig. Hur du hittar just din stämning beror på vem du är. Vissa vill vara helt ensamma medan andra älskar att ha folk omkring sig – kanske i en workshop eller liknande. Det finns många grupper att gå med i – titta på Facebook eller i din stad efter olika workshop-grupper som träffas regelbundet. Det är också ett sätt att få likasinnade vänner.