12 juli, 2016 hedvig 0Comment

Scrapbooking var från början mest foto- och minnesalbum och kort men har idag vuxit till att innefatta en mängd olika produkter, till exempel tavlor. Att göra sin egen tavla handlar om att ha roligt och att skapa det som man själv vill – det finns inga krav eller måsten. Man kan hålla sin tavla väldigt strikt eller så kan man blanda en mängd olika tekniker. Det finns inga regler eller måste, det är bara ens egen kreativitet som sätter gränserna.

För att göra en canvastavla så täcker man pannån med papper av något slag, till exempel boksidor, gammalt mönsterpapper eller – blanda stil och modeller för ytterligare dimensioner. Täck sedanBirthday photo frame med decoupagelack, gesso eller dylikt för att duken skall suga mindre fukt och låt torka för att sedan färga med färgpenna eller dylikt; välj en typ av färg som blir permanent då den torkat. Fördelen med att grunda med lack eller gesso är också att man inte behöver använda lika mycket färg. Man kan även spraya tavlan med olika färger. Vill man ha ytterligare effekt i bakgrunden, vid sidan av färgen, så kan man använda sig av bland annat dekorstämplar men också då är det viktigt att tänka på vilka stämplar man använder sig av så att de inte smetar ut. Efter att allt har fått torka riktigt ordentligt så är det dags att skapa. Klipp och klistra enligt det motiv som önskas och använd decopagelack vilket fungerar både som lack och lim. Man kan också infoga texter, antingen med stämpel eller genom att själv skriva.

Man kan även göra en tavla med foton där man först limmar fast bilden på en galleriduk, använd till exempel decoupagelack för att fästa dem. Därefter så stryks, målas eller sprayas färg enligt önskemål – på eller/och runtom fotot och sedan kan man också dekorera ytterligare genom att använda sig av modelleringspasta, schabloner, stämpeldryck eller andra tillbehör.

Varför inte måla på ett annorlunda underlag? En träbit eller tegelpanna till exempel. Oavsett vad man väljer för underlag så är det bara att grunda med gesso och så har man en yta att skapa på.

För inspiration se gärna.