25 maj, 2018 hedvig 0Comment

Vik origami av boksidor

Du har kanske sett konstfullt vikta böckerna på bröllop eller på konstutställningar. Ibland hittar du dem också i skyltfönster eller på biblioteket. Boken ligger uppslagen och sidorna är vikta så att de formar ett mönster, en bild eller ett ord. När man tittar på boken är det svårt att förstå att något som ser så avancerat ut faktiskt är rätt enkelt att lära sig. På YouTube finns flera filmer som visar exakt hur man ska vika sidorna. Det finns också färdiga mönster att ladda ner från kreativa bloggar och hemsidor.

En vikt bok, kanske med ett passande ord eller budskap som motiv, blir ett vackert element i inredningen. Lägg till exempel boken med en snygg ljusstake från svenskt tenn och en vas med blommor på ett sidobord eller i ett fönster. Boken kommer att dra till sig uppmärksamhet från besökare som kommer att fråga hur du lärt dig göra något så svårt. Som du redan vet är det inte så komplicerat, däremot tar det lång tid och kräver precision att vika fram motivet sida för sida. När du ser resultatet kommer det att vara värt tiden.

Om du inte orkar vika en hel bok kan du istället riva ut sidor och använda för att vika origami. Både enfärgat och mönstrat papper, liksom tryckt text, blir fint. Pappret bör inte vara för kraftigt utan använd hellre tunt papper om du viker en avancerad figur. Med enklare figurer och få vikningar fungerar även ett grövre papper. En insekt, kanske en spindel, ligger fint på byrån. Häng gärna fjärilar i fönstret.

Pappersvikning i det kreativa hemmet

Hitta billiga böcker på loppis

Låt din kreativitet synas i ditt hem. Kanske kan ett draperi av origamifiskar få dela av två rum. Kraftigare, färgglada boksidor kan du klippa till vimplar och fästa på en tråd som du sedan hänger i taket. Det blir en trevlig dekoration vid kalas och fester. Du kan också klippa remsor av boksidor, smalare i ena änden och bredare i den andra. Rulla ihop dem från den breda änden runt en grillpinne samtidigt som du limmar pappret. När det torkat har du fina pärlor.

När du rivit ut alla sidor ur en bok kan du använda den tomma bokpärmen till att göra en hemlig gömma. Gör en låda av stadig kartong i samma storlek som bokens inlaga och limma fast den inuti pärmen. Nu kan du gömma brev och annat fint i den hemliga bokgömman.

Som du förstår finns det mycket kreativt du kan hitta på med gamla böcker. Prova gärna bokvikning och ha som en inredningsdetalj eller unik gåva. Kom ihåg att du hittar billigt material på loppisar och i antikvariat. Av boksidorna kan du också vika origami i form av djur eller blommor att dekorera hemmet med. Papper kan även bli vackra smycken, speciellt om du tar glitterlim på pärlorna och trär dem på en färgstark lintråd. Vill du ha fler bra tips kan du googla på ord som papperskonst och papperspyssel. Då får du tips om alltifrån collage till hur du gör bokmärken.