17 januari, 2016 hedvig 0Comment

Scrapbooking har ingen direkt svensk översättning men det närmaste man kan komma är urklippsbok. Lättare att förstå bli det när man beskriver det som att man sparar minnen genom att sätta in en massa olika saker i ett album, fler saker än bara foton. Man klipper och klistrar, sätter in klistermärken, biljetter, poem och dylikt och dekorerar fotoalbumen.

Fotona monteras på färgade, mönstrade papper och man skriver en text om bilderna och läggerHands using scrapbooking tools with the word lovely in minnessaker. För att albumen sedan skall finnas kvar i framtiden, bli hållbara och slittåliga, så bör man tänka på vad man sätter in. Kvitton och tidningspapper bleknar eller gulnar och materialet i dem kan förstöra fotona. Men det gäller inte bara det man infogar i albumet utan också det man använder då man arbetar med sin scrapbook – man bör använda papper, pennor, lim och dylikt av god kvalitet anpassade för att skapa album. Det finns en mängd hjälpmedel men man skall inte förköpa sig till en början, innan man vet om man tycker att det är roligt. Titta istället efter i gömmorna hemmavid, det finns förmodligen en massa roligt material undanstoppat, något man inte tänkt på som dekorativt material förrän man börjar med scrapbooking.

Scrapbooking inkluderar inte bara foto- och minnesalbum utan även tillverkning av kort, adresslappar, dekorerade askar, canvastavlor, presenter och julklappar. Är man inte pyssligt lagt för hantverket så finns det också digital scrapbooking, ett program i stil med Photoshop.

NArt of card makingaturligtvis så skapade människor sina egna foto- och minnesalbum, kort och diverse annat redan innan begreppet scrapbooking uppfanns. Det hela tog egentligen sin början i England men det exporterades till USA och med de tekniker som idag finns så exploderade svenskarnas intresse då begreppet tog sig tvärs över Atlanten.

Idag finns det en mängd olika företag som säljer material för scrapbooking, sidor som förklarar hur man går tillväga och kurser för såväl nybörjare som experter. Det finns också mötesplatser, till exempel Svensk Scrapbooking där det är gratis att vara medlem och där man kan lära känna andra med samma intresse. Här kan man både inspirera andra och själv få inspiration och man kan lära känna nya tekniker och utveckla varandra.